Szabadka: Penavin Olgára emlékeztek

Tegnap kezdődött meg az a kétnapos programsorozat, melyet a 100 éve született néprajzkutató, nyelvész, pedagógus Penavin Olga tiszteletére rendezett meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság.

A tegnapi nap folyamán megemlékezést tartottak Penavin Olga sírhelyénél a palicsi temetőben, majd koszorút helyeztek el egykori palicsi lakóházán is.

A megnyitón Sörös Mónika, az MTTK hallgatója Penavin Olga Jugoszláviai magyar népmesék c. kötetéből mondott el egy népmesét

A megnyitón Sörös Mónika, az MTTK hallgatója Penavin Olga Jugoszláviai magyar népmesék c. kötetéből mondott el egy népmesét

Ma, a rendezvény második napján a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon mintegy tizenhárom változatos témájú néprajzi előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A Fénytörés – Emlékkonferencia a 100 éve született Penavin Olga tiszteletére elnevezésű konferenciát Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke nyitotta meg, aki a néprajzkutató életútjának és munkásságának rövid ismertetése mellett hangsúlyozta, feladatuk, hogy megőrizzék és az ifjúság számára átörökítsék munkájának gyümölcsét és azt az elhivatottságot, holisztikus szemléletet (nem akarta szétválasztani a nyelvészeti és a néprajzi kutatómunkát), amit képviselt. Kiemelte: „Mi most a néprajzos Penavin Olgára emlékezünk, tisztelettel és szeretettel.”

Az eseményen részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki köszöntőjében mint Penavin tanárnő egykori diákja néhány személyes emléket is megosztott az egybegyűltekkel. Hozzátette, hogy bár a konferencia címe Fénytörés, tőlünk függ, hogy ez a fény hogyan változtatja meg irányát és milyen színben pompázik majd. Mindez annak függvénye, hogy mennyire hatja majd át életünket a tanárnő munkássága.

A résztevőket Lepes Josip, az MTTK megbízott dékánja is köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a kar igyekszik továbbvinni, a fiatalabb generációknak is átadni nagy néprajzkutatónk szellemiségét, tudását és gyökerekhez való kötődését. Mindezt a mindennapi oktatásba beleszőve.

Penavin Olga munkássága fektette le a mai nyelvészek és néprajzosok munkájának alapjait. Bejárva az egykori Jugoszlávia magyarlakta területeit amellett, hogy népmeséket gyűjtött, tanulmányozta a tájszólást és a vajdasági földrajzi neveket, figyelte a környezetet és a paraszti világot is, ennek köszönhetően olyan magyar közösségek hagyományait is feljegyezte, amelyek mára már eltűntek.

Huszka Lilla


A Szabadka: Penavin Olgára emlékeztek című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2016. május 12-én.