Azok az 50-es évek

Hétfőn délután a kishegyesi általános iskola galériájában került sor az Anna-napok rendezvénysorozat nyitóeseményére. Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület szervezésében Azok az 50-es évek címmel kiállítás nyílt meg, amely a múlt század derekának berendezési tárgyait mutatja be. A nagyszámú közönséget elsőként Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere üdvözölte, majd Kovács Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője elmondta, hogy ez az alkalom egyben a felújított galériahelyiség átadója is. A munkálatokat a tartományi oktatási titkárság támogatta, ezért az eseményen jelen volt Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási altitkár is.

Különleges tárgyakat láthatott a közönség

Különleges tárgyakat láthatott a közönség

A kishegyesi közönség egy különleges kiállítást tekinthetett meg – számolt be lapunknak dr. Szőke Anna, a Kishegyesi Értéktár Egyesület elnöke.
– Állítom, hogy Vajdaságban ez az első ilyen jellegű kiállítás, amely az 50-es évektől a 80-as évek végéig bemutatja a nagy változást, amit a szocializmus hozott a lakberendezés terén és az egyéni öltözékekben. Főleg a lakáskultúrában jutott ez kifejezésre, mert az ún. szocialista rendszer lehetőséget adott a vásárlásra. Hitelt biztosítottak a lakosság számára, megindul az építkezés, és megváltoznak a lakberendezési tárgyak. Szlovénia erőteljesen jelen van a bútoraival, hiszen a köztársaságok között árucsere-forgalom volt. A lakásokból száműzik a paraszti kultúra tárgyait, pl. a családi fotók helyét a reprodukciók veszik át.

Az utazó ügynökök bemennek a cégekhez, ahol a dolgozók meg tudják ezeket vásárolni, és úgy érzik, hogy maradi dolog a családi fotókat a falon tartani. Sajnos, emiatt az utódok megfeledkeznek a felmenőikről, valahol nem igazán számított már, hogy ki volt a nagyszülő, dédszülő. A régi bútorzat és a hálószoba is megsemmisül, majd Kishegyes és Vajdaság is elindul egy polgárosodás irányába. Persze, ennek nem volt meg a kellő háttere, mert a kulturális értékekből hiány volt. Viszont a külsőségekben nagyon kifejezésre jutott, hogy mi a divat – mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy abban az időben nagyon jó minőségű holmikat vásároltak. Még nagyon élt az a szólás, hogy nem vagyunk annyira gazdagok, hogy olcsót vegyünk – fogalmazott az elnök.

Dr. Szőke Anna megnyitja a kiállítást

Dr. Szőke Anna megnyitja a kiállítást

Szőke arról is szólt, hogy nem volt könnyű összeszedni a kiállítás anyagát. A kiállított tárgyak Topolyáról, Tornyosról és Kishegyesről származnak. A kiállítás létrejöttét a tartományi oktatási titkárság támogatta, ennek köszönhetően sikerült fuvarost és munkásokat fogadni. Erre nagy szükség volt, mert nagyon sok mindent kellett egy helyre szállítani. A kiállítás alkalmi jellegű, és csak az Anna-napok ideje alatt lehet megtekinteni. Az elnök elmondta, hogy Talpai Zsana, Mészáros Márta, Szabó Henrietta és Tumbász Kornélia rendezték el esztétikailag a kiállítás anyagát, a tárgyak begyűjtésében pedig Vörös Julianna volt a segítségére.
A kiállításmegnyitót követően Anna-napi ünnepi szentmisére került sor a helyi Szent Anna-templomban.

Kovács Károly átadja a felújított termet

Kovács Károly átadja a felújított termet

L.J.

Forrás: www.magyarszo.rs/hu/4682/vajdasag_kishegyes/247410/Azok-az-50-es-%C3%A9vek.htm