Továbbadni a népzenei hagyatékot!

A Kárpát-medence népzenekutatói számára tartottak tanácskozást ma Zentán. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság a rendezvénnyel Bodor Anikó és Kiss Lajos munkássága előtt kívántak tisztelegni.

Csizmadia Anna és Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekesek felsőhegyi népdalcsokorral nyitották meg a Kárpát-medencei népzenekutatók vajdasági találkozóját. Csizmadia Anna, népdalénekes, Bácskertes: „Felsőhegyi népdalokat adtunk elő Zsuzsival, ezeket a népdalokat Bodor Anikó gyűjtötte, és az első, a leglassúbb a három közül Bodor Anikó kedvenc népdala volt.”

A konferencia vendégei, a Kárpát-medence meghatározó szaktekintélyei Bodor Anikó és Kiss Lajos munkásságát, illetve munkásságának hatásait járták körül előadásaikban.

Németh István, nyugalmazott munkatárs, Zenetudományi Intézet, Budapest: „Bodor Anikónak kiemelkedő szerepe volt, az egész néprajztudományban, népzenetudományban példamutató és ritkaság ez az egység, ahogy ő a tudományos munkát és a közösségbe való visszaadását a hagyománynak megvalósította.”

A szakemberek szerint a találkozónak igen sokféle hozadéka lehet a vajdasági magyarság számára. Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság: „Egyrészt jócskán bővül az ismeretanyagunk, hiszen itt kiváló szakemberek vannak jelen, különösképpen Magyarországról, a másik dolog, hogy arra fog ösztönözni bennünket, hogy legyen folytatása.”

A konferencia célja az emlékezés és a tiszteletadás mellett az volt, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy az a hagyaték, amit a két kutató felhalmozott, továbböröklődhessen. Gondi Martina, megbízott igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Nagyon fontos, hogy bármi, ami bekerül az archívumokba, az ne csak ott éljen, hanem továbböröklődjön, legyen, aki ezt feldolgozza, énekelje, meg tudja tanítani azoknak a csoportoknak, akik hagyományőrzéssel foglalkoznak.”

A Kárpát-medencei népzenekutatók vajdasági találkozójának résztvevői a hétvégén Csantavérre látogatnak, a 39. Durindó és az 52. Gyöngyösbokréta Fesztiválra.


A Továbbadni a népzenei hagyatékot! című írás a Pannon RTV hírportálon jelent meg 2015. június 5-én.