Újjáéledő néprajz

A rendkívüli állapot okozta szünet után a Kiss Lajos Néprajzi Társaság most újraindítja tevékenységét. A jövő héten, június 23-án Kishegyesen, a Kátai Vendégházban tartja meg éves közgyűlését. A napirendi pontjok között szerepel a 2019. év pénzügyi beszámolója, valamint egy beszámoló a megvalósítottakról. A gyűlésen szó lesz az idei év második felére tervezett programokról is – számolt be lapunknak dr. Szőke Anna, a társaság elnöke, és elmondta, hogy nagyon büszke a társaság által elért eredményekre és kiváló kollégáira.

A társaság által kiadott új kötetek (Lakatos János felvétele)

A társaság által kiadott új kötetek (Lakatos János felvétele)

– 2013 óta már 6 tanulmánykötetet jelentettünk meg, amelyek konferenciaanyagokat tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy rangos kollégáink tudományos tanácskozásokon bemutatott anyagait nyomtatott formában is meg tudtuk jelentetni, ami jó eredménynek számít. A múlt évben a legnagyobb rendezvényünk a Kálmány Lajos halálának 100. évfordulójára megrendezett emlékkonferencia volt. Ő egyike volt azoknak gyűjtőknek, akik a legtöbbet hagytak maguk után a folklór terén Vajdaságban. Papként számos helyen szolgált, és ennek köszönhetően sok gyűjtést végzett. A múlt évben mutattuk be Penavin Olgának a Fénytörés című könyvét, ami iránt sokan érdeklődtek Magyarországról is. Az összetartozás éve jegyében megjelent egy kötetünk, amely a délvidéki emberek sorsával foglalkozik Trianon után. Ez a téma nem volt igazán népszerű a néprajzosok körében, de egy családkonferenciával összekapcsolva, a szocializmus elemeit feldolgozva meg tudtuk jelentetni. Érdekes könyv, amelynek a járvány miatt még nem volt bemutatója – számolt be Szőke az eredmények kapcsán.

A közgyűlés témája lesz a társaság további tevékenysége is. Ennek kapcsán az elnök elsőként azt emelte ki, hogy két tagjukat is köszönteni fogják.

– Csorba Béla professzor úr 70 éves az idén. A Létünk folyóirat az ő tiszteletére fog megjelenni egy számmal, amihez a társaság tagjai adták az írásokat. Dr. prof. Silling István is 70 éves az idén, az ő tiszteletére egy konferenciát szervezünk. Ő a Kárpát-medence magyar nyelvterületén nagyon ismert, és a népi vallásosság szakterületén az egyik legnagyobb kutató – hallottuk az elnöktől.

A társaság az év során megjelenteti Tóth-Glemba Klára: Pápika című kötetét. Ebben a közép-bánáti gyermekjátékok gyűjteménye található, gazdag illusztrációs anyaggal. Az idén 120 éve, hogy megszületett a társaság névadója, Kiss Lajos. Ő zombori születésű népdalgyűjtő, aki több mint 2000 népdalt gyűjtött össze – mondta el az elnök. Az évforduló tiszteletére egy emléktáblát fognak elhelyezni a zombori kaszinó falán, valószínűleg augusztus 20-án. A tábla kapcsán Szőke kiemelte, hogy ez ügyben nagyon hathatós segítséget kaptak a Magyar Nemzeti Tanácstól, és személyesen Hajnal Jenő elnöktől.

A társaság a közeljövőben egy könyvbemutatót is tervez. A Kálmány Lajos-kötetet június 28-án mutatják be Szajánban, ahol Kálmány nagyon sok anyagot gyűjtött – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy tervben van egy baranyai tanulmányút is. Ennek során szeretnék meglátogatni Bosnyák István sírját Darázson.

Végezetül a néprajzi társaság elnöke elmondta, hogy terveik nagyrészt pénzfüggőek, és az idén a helyzet miatt az anyagi lehetőségek némileg beszűkültek. Ennek ellenére bizakodó, és reméli, hogy terveik nagy részét meg fogják valósítani. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság munkáját támogatja a tartományi oktatási titkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia.

L.J.

Forrás: www.magyarszo.rs/hu/4330/vajdasag_kishegyes/221797/%C3%9Ajj%C3%A1%C3%A9led%C5%91-n%C3%A9prajz.htm