Örökségünk védője

Emlékülést tartottak Harkai Imre tiszteletére Topolyán

Harkai Imre halálának tizedik évfordulója alkalmából a kiváló egyéniség, építészmérnök és néprajzkutató emlékének adózva a Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a Topolyai Múzeum január 10-én, tegnap emlékülést rendezett.

Emlékülés a Topolyai Múzeumban (fotó: Szabó Anikó)

Emlékülés a Topolyai Múzeumban (fotó: Szabó Anikó)

– Tett, alapított, rekonstruált, megőrzött, előterjesztett, elintézett, javasolt, összeállított, harcolt, szerkesztett – ezeket az igéket használják vele kapcsolatban az emberek és írják róla a dokumentumok. És valóban, amerre csak járok, sok helyütt az ő keze nyoma található, az építészeti munkái, fölújításai, az ő kezdeményezései, fölmenőinek mindennapi tárgyai. Személyesen már csak a könyvhagyatékával találkoztam és találkozom nap mint nap – vallotta a szervező-házigazda Gazsó Hargita múzeumpedagógus a Harkai-emlékülésen elhangzott előadása tolmácsolásakor az ülés nagyszámú közönségének. Az alkalmi összejövetelnek a Topolyai Múzeum adott otthont, amely intézmény, mint azt Gazsó Hargita ki is emelte köszöntőjében, sokat köszönhet Harkai Imrének. Emlékeztetett: ő volt az, aki irányította az épület fölújítási munkálatait, valamint a múzeum megszületését.

– A Harkai Imre-emlékülés szervezésének oroszlánrészét a Kiss Lajos Néprajzi Társaság vállalta. Köszönet érte Szőke Annának és Dévavári Beszédes Valériának. Köszöntöm a körünkben Harkai Imre családját, rokonait, barátait, munkatársait, pályatársait. Közülük fognak ma önöknek beszélni néhányan arról, mit jelentett nekik Harkai Imre barátsága, hogyan dolgoztak együtt Imrével mint építésszel vagy mint néprajzkutatóval, és hogyan viszik tovább a megkezdett munkát – hallottuk a múzeumpedagógus összefoglalójában.

Az emlékülésen, amelyen dr. Raffay Judit néprajzkutató elnökölt, előadást tartottak mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Csorba Béla néprajzkutató, publicista, dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, dr. Szőke Anna néprajzkutató, kulturális antropológus, Gazsó Hargita múzeumpedagógus, Fülöp Tiffany egyetemi hallgató és Beck Zoltán okleveles építészmérnök. Az utóbbi két előadó a Topolyai Múzeumban helyet kapott Harkai Imre-könyvhagyatékkal, a csaknem hétszáz kötetes szakkönyvtári állománnyal kapcsolatos személyes és szakmai tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal.

Szövegünk címe megegyezik mgr. Beszédes Dévavári Valéria az emlékülésen elhangzott előadásának a megnevezésével. A néprajzkutató örökségünk védőjeként tekint Harkai Imrére, az ülés előtti percekben mgr. Beszédes Dévavári Valéria lapunknak nyilatkozva ki is fejtette:

– Harkai Imre elsősorban és ízig-vérig építész volt. Számára a néprajz azért volt fontos, hogy merítsen a népi építészet alkotásaiból, és saját építészeti tevékenységét, a saját maga által megálmodott házakat, településszerkezeteket a népi gyakorlat alapján a huszadik század második felének szellemében modernizálja. A hagyományt és a modernséget akarta ő továbbvinni, szupermodern elképzelései voltak az építészet megreformálására. [...] Nagyon nyitott volt a jövő dolgai irányában, azok megértését a múltban próbálta megtalálni, ezért volt fontos számára a néprajz – vallotta a néprajzkutató.

Az emlékülést követően a topolyai Nyugati temetőben Harkai Imre sírjánál tették tiszteletüket a megemlékezők. Az emlékülés anyagi költségeihez a Szekeres László Alapítvány és a topolyai önkormányzat járult hozzá.

Szabó Anikó


Az Örökségünk védője című írás a Magyar Szó Online-on jelent meg 2014. január 11-én.