Megtartó hagyományok

A palicsi helyi közösségben csütörtökön este szakmai kerekasztal-beszélgetést rendeztek Hagyomány: nem retró, hanem jobb címmel, amelynek fókuszában hagyományaink megőrzésének, illetve átadásának jelentősége állt. A felszólalók a népi kultúrában jártas személyek voltak: dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, dr. Silling Léda, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, valamint Micsik Béla népzenész, hitoktató, hangszerkészítő. A beszélgetés moderátora a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vezetője, Brezovszki Roland néptáncoktató volt.

Újságírói kérdésre Szőke Anna saját történetén keresztül mutatta be, milyen fontos az, hogy a gyermekek már egészen kicsi korukban megismerjék hagyományainkat, szokásainkat.

Brezovszki Roland, Silling Léda, Szőke Anna és Micsik Béla (Fotó: Gergely Árpád)

Brezovszki Roland, Silling Léda, Szőke Anna és Micsik Béla (Fotó: Gergely Árpád)

– Ma már a hagyomány mást jelent, mint 50–60 évvel ezelőtt. A hagyományokat a belenevelődés tenné széppé, vagyis ha a családokban ápolnánk hagyományainkat, ünnepelnénk az ünnepeinket. Én abban nőttem fel, hogy a nagyanyám nagyon sokat mesélt. Az édesanyámtól tanultam meg azt a rengeteg népdalt, amelyet mái napig tudok, és amelyekből táplálkozom. Az édesapám pedig elültette bennem a magyar nemzethez való tartozás tudatát. Sokat kutattam a szórványban, a Versec környéki magyarság körében, ahol már a nyelv elvesztette jelentőségét, viszont a szokások túlélték a nyelvet, vagyis a családok szerb nyelven élik az életüket, de minden magyar szokást megtartanak. Ez arra mutat rá, hogy nem szabad az iskolákat veszni hagyni, mert ahol elvész az oktatás, ott elvész az anyanyelv is – fogalmazott a néprajzkutató.

Brezovszki Roland a hagyományok megélésének fontosságát hangsúlyozta.

– Jelen kerekasztal-beszélgetés ötlete onnan ered, hogy megfogalmazódott bennünk a kérdés, hogy a hagyományt mennyire éljük meg a mindennapokban, hogy az emberek tudatában mennyire van jelen, mint különböző egyházi ünnepekhez kötődő szükséges teher, vagy mint a mindennapjaink fontos alkotórésze, és hogy az őseinktől tanult dolgokat továbbadjuk-e – mondta Brezovszki.

A rendezvényen jelen volt a november negyedikei nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás több jelöltje. Paskó Csaba katolikus plébános az újságíróknak nyilatkozva Szent Ágoston szavait idézte fel:

– A hagyománynak megtartó ereje van. Szent Ágostonnak van egy mondata, miszerint Tartsd meg a rendet, és a rend megtart téged. Ma ennek analógiájára nyugodtan mondhatnánk, hogy: Tartsd meg a hagyományokat, és a hagyományok segítenek megtartani téged! Megtartani emberként, megtartani magyar emberként, megtartani keresztényként – hallhattuk Paskó Csabától.

B.em

Forrás: https://www.magyarszo.rs/hu/3819/vajdasag_szabadka/191967/Megtart%C3%B3-hagyom%C3%A1nyok.htm