Kétnapos nemzetközi néprajzi konferencia kezdődött Kishegyesen

Az identitás megnyilvánulási formái a 21. század kezdetén címmel kétnapos nemzetközi néprajzi konferencia vette kezdetét Kishegyesen. A helyi közösség tetőterének konferenciatermében a szervezők nevében dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, néprajzkutató üdvözölte a megjelenteket.

A házigazdák nevében először Marko Rovčanin községi elnök szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy a község több szempontból is egy specifikus vajdasági közösséget képez, akik már hagyományosan közösen dolgoznak egy jobb élet reményében. Rovčanin szerint dr. Szőke Anna remek munkát végzett, amikor egy ilyen jelentőségű nemzetközi konferenciát sikerült megszerveznie. A községi elnök szavait Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke fordította magyarra.

Ezt követően Mohácsi Zoltán alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat a kezdetektől fogva anyagilag, de logisztikailag és erkölcsileg is a a szervezők mellett állt.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke utalt arra, hogy ez az eset egy ékes példája annak, amikor a projektumok összeérnek. A konferencia helyszínéül ugyanis az a regionális oktatói részleg szolgál most, amit egy IPA-pályázat alapján, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Kishegyesi Község együttműködése alapján sikerült megépíteni. A regionális kis-, és középvállalkozásokat segítő képzőközpont átadása óta már számos sikeres rendezvény helyszínéül szolgált. Juhász is kiemelte dr. Szőke Anna áldozatos tevékenységét, mellyel Kishegyes jó hírét öregbíti.

A konferencia megnyitóját megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is. A megjelentekhez szólva elmondta, a konferencia témájáról szóló identitás megőrzése összetett feladat. A tevékenység elősegítéséhez nem csak a néprajzosoknak kell hozzájárulniuk, hanem meg kell teremteni a megfelelő intézményes kereteket is. Büszkék lehetünk arra, hogy a Külhoni Magyar Értéktárat a vajdasági hungarikumok jelentősen gazdagították. A határon túli területekről összesen 105 javaslat érkezett, ezek között pedig a Délvidékről összesen 64 címszó került be a Magyar Értéktárba. Pásztor ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkező évek történései jelentésen befolyásolják majd hosszú távon is a délvidéki magyarság sorsát. Éppen ezért fontos, hogy ezekben a történelmi pillanatokban szót értsünk egymással.

A nemzetközi konferencia megnyitóját Kónya Sándor csókai énekmondó és Molnár Krekity Olga, Radnóti-díjas versmondó fellépése tette még ünnepélyesebbé. Maga a konferencia ezt követően – az eredeti programtól eltérően, a nagyon sok külföldi vendégre való tekintettel -, egy Kishegyesről szóló előadással kezdődött, amelyben dr. Szőke Anna néprajzi szempontból mutatta be szülőfaluját, Kishegyest.

A konferencia kísérőrendezvénye a Vajdasági szerzők néprajzi, helytörténeti kiadványai című könyvkiállítás, melyet Raffai Judit nyitott meg. A nemzetközi konferencia február 22-én, szombaton este zárul. Összesen 20 előadást kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők. A kulturális értékeink a Kárpát-medencében mottóval megszervezett rendezvény részletes programja a www.klnt.info honlapon olvasható.

Tóth Péter


A Kétnapos nemzetközi néprajzi konferencia kezdődött Kishegyesen című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2014. február 21-én.