A vajdasági magyar családok átalakulása a szocializmusban

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság A vajdasági magyar családok átalakulása a szocialista Jugoszláviában 1945 és 1990 között címmel tudományos konferenciát tartott szombaton a topolyai Művelődési Ház nagytermében.

A vajdasági magyar néprajztudományban korábban önálló kutatásként nem valósult meg a magyar családok átalakulásának a feltárása a szocialista Jugoszláviában. Ebből a megfontolásból kiindulva fogalmazta meg a néprajzi társaság azt a célkitűzést, hogy találkozási és bemutatkozási alkalmat teremt mindazoknak a kutatóknak, akik ebben a témakörben vizsgálódtak. A topolyai konferencia első részében a témára született tanulmányok hangoztak el.

Boja P. Sarolta és Szalai Lilla Asszonyi sorsok Székelykevén 1945 és 1990 között címmel mutatták be kutatásuk eredményeit, Silling István Földet vagy iskolát? címmel a kupuszinai családok átalakulásáról tartott előadást a továbbtanulás tükrében. Fehér Viktor három egyházaskéri férfi életútját mutatta be, rámutatva többek között a jugonosztalgia jelenségére. Silling Léda Életstratégiák és családátalakulások Kupuszinán 1945 után címmel értekezett a falu életében meghatározó piacozás, illetve a női szerepek átalakulását kiemelve. A találkozón elhangzott Mészáros Zoltán Tito és a hagyományos családmodell című előadása is, Hallgató Imre pedig személyes családtörténetét osztotta meg a hallgatósággal, melyben generációkon át nagy hangsúllyal voltak, vannak jelen a református értékek. A hagyományos paraszti társadalom felbomlásáról, a zárt közösségek megszűnéséről, a családi, rokoni összetartás a vizsgált fél évszázadban történő rohamos csökkenéséről dr. Szőke Anna értekezett, végül pedig Raffai Judit Jézuska és Télapó, avagy a vajdasági magyarok karácsonyi és újévi szokásai a szocializmus időszaka alatt címmel tartott érdekfeszítő előadást.

A tanácskozás második részében Silling István és Silling Léda Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című, a Forum Könyvkiadó gondozásában most megjelent kötetét mutatták be. A könyvbemutatón Brenner János szerkesztő, valamint Németh Ferenc és Szőke Anna recenzensek méltatták a kutatók legújabb, közös, szabadtéri szakrális emlékeket bemutató munkáját.

A rendezvény a Kiss Lajos Néprajzi Társaság díjátadó ünnepségével zárult. Ebben az évben elismerésben részesült Brezovszki Eszter a népdalok gyűjtéséért, meghonosításáért, dr. Czékus Géza a temetőkultúra kutatásáért, továbbá hagyományőrző, értékmentő munkájáért a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Gránátalma Hímzőköre, a tornyosi Szabó Magda, a temerini Ádám István, valamint Toldi István mesemondó és a verseci Lantos Ilona.

H. E.

Forrás: https://www.magyarszo.rs/hu/3833/vajdasag_topolya/192814/A-vajdas%C3%A1gi-magyar-csal%C3%A1dok-%C3%A1talakul%C3%A1sa-a-szocializmusban.htm