Tarlóról fúj a szél – Bemutatták dr. Szőke Anna legújabb könyvét

Dr. Szőke Anna néprajzókutató legújabb könyvének bemutatójára kedden este került sor Kishegyesen, a magyar kultúra napja alkalmából. A közel két évtized tanulmányait tartalmazó kiadványt a tűzoltóotthon zsúfolásig megtelt nagytermében tárták az olvasók elé. A szerzőt először Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd a kiadványt Vörös Julianna nyugalmazott könyvtáros méltatta.

dr. Szőke Anna

A Tarlóról fúj a szél című könyv egy szólásról kapta címét, és főképp olyan tanulmányokból áll, amely kishegyesi szokásokat, embereket mutat be, mondta el Szőke Anna a könyv kapcsán.

– A kötet közel 20 év tanulmányait tartalmazza, amik különböző szakirodalmi folyóiratokban jelentek meg idehaza és külföldön. Ezek olyan tanulmányok, amiket a kishegyesiek nem ismernek, ezért úgy éreztem, hogy meg kell örökíteni őket a falunak, hiszen rólunk és a falu szokásairól van bennük szó. Az összegyűjtött tanulmányok nagyon sokrétűek, és sajnos az adatközlőim nagy része már nem él. Talán ezeknek az igazi, vérbeli kishegyesi embereknek is emléket állít ez a kötet. A tanulmányokban pl. feldolgoztam a kishegyesi bábasszonyok történetét, a gyógynövényekkel foglalkozókat, stb. A kötetben egy kicsit érintem a szórványt is, nevesen Fejértelepet. Teszem ezt azért, hogy nehogy mi is arra a sorsra jussunk, hogy elszórványosodjunk. Példaként állítom a kishegyesiek elé – mondta el a szerző, majd arról is szólt, hogy a kötet megjelenését támogatta a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes község önkormányzata.

Az esten nemcsak Szőke könyvéről volt szó, hanem kishegyesi folklór különböző megnyilvánulásai is a programban szerepeltek. Bata Ferenc, 80 éves juhász, arról mesélt, hogy hogyan lett juhász, Kancsár Kázmér és Pataki Péter muzsikusok juhászdalokat adtak elő, Talpai Zsana óvodapedagógus pedig gyermekkori emlékeit idézte fel egy baba történetén keresztül. Dr. Celluska Frindik Erzsébet dédnagyanyjáról mesélt, aki az újvidéki főkórház főszülésznője volt, Tumbász Kornélia óvodapedagógus pedig a kishegyesi közmondásokból mutatott be egy csokorra valót.

Lakatos János

Forrás: https://www.magyarszo.rs/hu/3892/kultura/196296/Tarl%C3%B3r%C3%B3l-f%C3%BAj-a-sz%C3%A9l.htm