Kishegyes vallási életéről

Nagy érdeklődés kísérte dr. Szőke Anna legújabb könyvének bemutatóját – A társadalom válsága járul hozzá a szabadegyházak elszaporodásához – mondta a szerző

Kedd este az Anna-napok rendezvénysorozat keretében tartotta meg legújabb könyvének bemutatóját dr. Szőke Anna néprajzkutató. Mondhatni óriási érdeklődés övezte a bemutatót, hiszen több mint 80-an zsúfolódtak össze a kishegyesi tűzoltóotthon nagytermében. A szerző A lélek és a valóság kapcsolata – Egy bácskai falu vallási élete című könyvét dr. Silling István egyetemi tanár, néprajzkutató mutatta be. Dr. Silling hangsúlyozta, hogy Szőke könyve túlmutat Kishegyes határain, hiszen a szabadegyházak bemutatása bármely vajdasági településre jellemző lehetne.

A bemutatót követően Szőke Anna arról számolt be lapunknak, hogy a szabadegyházak már fiatalabb korában is felkeltették az érdeklődését, ám behatóan csak az egyetemen kezdett foglalkozni velük. A könyv megírásához mégis nehezen fogott hozzá.

– Egy ilyen témakört megragadni, ebben elmélyülni, ehhez nagy bátorság kell. Ezt nem én mondtam, hanem a professzoraim, akik úgy fogalmaztak, hogy ez a téma egy darázsfészek. A szabadegyházakat nem merik megírni az emberek, mert valahol mindenki saját szabadegyházát emelné egy fokkal a többi fölé. A kis- vagy szabadegyházakat a magyar törvényhozás különböző időpontokban elfogadta, vagyis jogilag elismertek. A könyvről tudni kell, kívülről közelítettem meg a témát, a különböző szabadegyházak hivatalos felvezetése után magukat a híveket szólítottam meg. Ennek a könyvnek ez a lényege, az emberek saját maguk mesélik el az ő hitüket. Megjegyzem, megdöbbenve vettem tudomásul, hogy mennyire mélyen hisznek a szabadegyházakhoz tartozó hívek – mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy mind hitük megélése, mind bibliaismeret szempontjából ezek az emberek túlhaladják a történelmi egyházak híveit. A legtöbb szabadegyház a Szentírás elemzésére építkezik, emellett az is lényeges, hogy a hívek és a lelkészek sokkal közelebb állnak egymáshoz. Ez azért lehetséges, mert kevesebben vannak, mint a történelmi egyházak hívei, véli a szerző.

– A szabadegyházak akkor szaporodnak el, amikor egy társadalom válságban van. Ilyenkor az emberek kapaszkodót keresnek, és ezeknél az egyházaknál megtalálják – fogalmazott dr. Szőke.

A könyv bemutatja a nazarénusokat, a pünkösdistákat, az ókatolikusokat, az izraelitákat, a baptistákat és a Hit Gyülekezetét. A történelmi egyházak közül a református és a katolikus egyházakkal foglalkozik, valamint kitér a szakrális helyekre és a búcsújárásra is.

A könyvbemutatón közreműködött Gál József zenetanár, valamint Becskei Kornélia és Kovács Károly szavalók.

L.J.


A Kishegyes vallási életéről című írás a Magyar Szó Online hírportálon jelent meg 2015. július 23-án.