„A lélek és a valóság kapcsolata”

Dr. Szőke Anna néprajzi-helytörténeti kiadványának bemutatóját tartották

Zsúfolásig megtelt a kishegyesi tűzoltóotthon nagyterme dr. Szőke Anna A lélek és a valóság kapcsolata – Egy bácskai falu vallási élete című legújabb helytörténeti kiadványának bemutatójára. Kishegyesen, ebben a többségében római katolikus vallásúak által lakott településen számos más vallás képviselői is éltek és élnek még ma is. A vallás gyakorlása néprajzi és társadalomfilozófiai szempontból is vizsgálható. Az új könyv ehhez is segítséget nyújthat, de akiket csak egy közép-bácskai magyarlakta település története érdekel, azok számára is érdekes olvasmány.

Szőke Anna legújabb könyvét dedikálja

Szőke Anna legújabb könyvét dedikálja

A lélek és a valóság kapcsolata – Egy bácskai falu vallási élete címmel jelent meg dr. Szőke Anna néprajzkutató legújabb könyve, amit az Anna-napok rendezvénysorozat keretében mutattak be a kishegyesi tűzoltóotthonban. Dr. Silling István egyetemi tanár méltatta a kiadványt, amit egyedülállónak és hiánypótlónak nevezett, hiszen a társadalmi létünk egy eddig ismeretlen szegmensét tárja az olvasó elé. Kishegyes nem tartozik a magyar néprajztudomány ismeretlen területei közé, de dr. Szőke Anna a társadalmi élet egy eddig ismeretlen vetületét mutatja be. A könyv a szabadegyházak fogalmának definiálásával kezdődik, majd a többségében római katolikusok lakta faluban egykor és ma is létező tíznél is több vallási felekezet tevékenységét vázolja. Silling István szerint a civilizált emberi társadalom egyik alapja – nem csak a keresztény vallás – hanem maga a vallás, mint társadalomfilozófiai jelenség.

Szőke Anna elmondta, nagyon izgalmas volt ezt a témát feldolgozni. A témakör iránti érdeklődése egészen gyermekkoráig vezethető vissza, emlékeiben megmaradt ugyanis, amikor kisgyermek korában arra lett figyelmes, valakivel kapcsolatban olyan megjegyzést tettek: „Hagyjad, ő nem katolikus.” Köszönetet mondott adatközlőinek, akik többnyire nagyon készségesen mutatták be a saját vallásukat, vagy osztották meg korábbi ismereteiket egy-egy vallás gyakorlóival kapcsolatban. A könyv a szabadkai Grafoprodukt kiadványaként jelent meg, Szőke Anna azt is elárulta, hogy a következő néprajzi témát feldolgozó könyve is hamarosan elkészül. Abban a vajdasági magyar népies gyermekjátékok témakörét dolgozza fel.

A rendezvényen közreműködött Kovács Károly és Becskei Kornélia versmondó, valamint Gál József és ifjabb Gál József, akik hegedűjátékukkal tették ünnepélyesebbé a könyvbemutatót.

Tóth Péter


A „A lélek és a valóság kapcsolata” című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2015. július 21-én.