Néprajzi est

Néprajzi vonatkozású szociográfiai tanulmányok mutatott be a Kis Lajos Néprajzi Társaság Kishegyesen

Csütörtökön este a Kishegyesi Könyvtárban a Kis Lajos Néprajzi Társaság tagjai bemutatták a Híd folyóirat legújabb számában megjelent néprajzi vonatkozású szociográfiai tanulmányokat. Az est házigazdája dr. Szőke Anna, a társaság elnöke volt, s közönség soraiban ült Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is. Dr. Silling István: Putri 2, avagy százéves sors, mgr. Dévavári Beszédes Valéria: A tér és idő relativitása az Égig érő fa tündérmese vajdasági magyar változataiban, Nagy Abonyi Ágnes: „Fehér liliomszár, ugorj a Tiszába”, Pejin Attila: Tisza menti zsidó temetők – Magyarkanizsa, dr. Szőke Anna pedig Szusara című tanulmányát mutatta be.

– Tavaly volt 10 éve, hogy elhunyt Papp György, a szociográfiai műhely életre hívója. Ennek alkalmából rendeztünk egy nagy konferenciát Magyarkanizsán, Papp szülővárosában. Itt kiváló szociográfiai tanulmányok hangzottak el, amiket a Híd folyóirat megjelentetett legutóbbi számában. A tanulmányok egy része Papp munkásságára fókuszál, a másik része pedig a néprajzi szociográfiára, ezeket mutatjuk ma be – mondta el dr. Szőke, majd arról is beszámolt, hogy a tanulmányokat a néprajz eminens szakemberei készítették kevésbé ismert szemszögből. A társadalom néprajztól eltérően nem számadatokra helyezték a hangsúlyt, hanem inkább az egyszerű ember életmódjára.

Azt est házigazdája azt is elárulta, hogy hamarosan hasonló bemutatókat szerveznek Magyarkanizsán és Topolyán, de várhatóan más helységekbe is eljutnak.

L.J.


A Néprajzi est című írás a Magyar Szó Online hírportálon jelent meg 2015. március 28-án.