Indul az asztaliáldás-kutatás

Dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke a nemrégiben Topolyán megtartott közgyűlésen ismertette az idei terveket: a néprajzi társaság egyik legnagyobb projektje, amely 2018-ban kezdődik, és két évig tartana, az asztaliáldás-kutatás, amely azokat a változásokat kutatná fel, amik a vajdaságiak körében a termelőszövetkezetek létrehozásával következtek be. A kutatás témakörei szinte mindent felölelnének, ami a helyi táplálkozást érinti a méhészettől a tejtermelésig.

dr. Szőke Anna

A társaság idén is megrendezi a vajdasági magyar néprajz ünnepét, amit azok tiszteletére rendeznek, akik kiemelt eredményeket értek el tevékenységük, kutatásuk révén, valamint akik tudományos munkájuk során őrzik a néphagyományainkat. A díjakat öt kategóriában tervezik kiosztani, valamint a KLNT legújabb konferenciakötete is bemutatásra kerül majd az eseményen. A konferenciakötet a Reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett konferencia tanulmányait tartalmazza majd.

Mivel a 2018-as év a családok éve, ezért a Kiss Lajos Néprajzi Társaság egyik idei központi témája a családkutatás lesz, amelynek eredményeit a Vajdasági Családkonferencián mutatják majd be.
A Néprajzi Társaság a munkásságába a fiatal néprajzkutatókat is szeretné bevonni, ezért a tavalyi évben sikeresnek bizonyult Fiatal néprajzkutatók táborának mintájára a KLNT idén is megszervezi a tábort, amelynek a részletei még kidolgozásra várnak.
A Kiss Lajos Néprajzi Társaság a 2018-as évben is sok programmal és kutatással készül, amelybe immár a fiatal néprajzkutatókat is szeretnék bevonni.

sorsi

https://www.magyarszo.rs/hu/3590/kultura/177931/Indul-az-asztali%C3%A1ld%C3%A1s-kutat%C3%A1s.htm