Hogyan éltek elődeink?

Szőke Anna A magyar népi táplálkozás tárgyai képekben című könyvében a múltmentésre vállalkozott: olyan, a régi paraszti háztartásokban használt edényeket, sütő-főző alkalmatosságokat mutat be, amelyek ma már kiszorultak a konyhából. A Kishegyesen gyűjtött anyagban felsorakoznak olyan, ma már sokak számára ismeretlen tárgyak, mint a szakajtók, a tejesköcsögök, a vajköpülők, amelyek a paraszti, állattartó háztartások mindennapjaiban szerepet kaptak. A korsók a valamikori aratások emlékét idézik vissza. Egy, néhány éve megrendezett kiállításon került sok-sok tárgy bemutatásra, és ezt gondolta tovább a néprajzkutató Szőke Anna, hogy egy gazdag képanyaggal illusztrált könyvvel a valamikori mindennapokat örökítse meg, hogy unokáink is betekintést nyerjenek, milyen volt praktikumában, esztétikájában a magyar paraszti kultúra Bácska szívében.

A cserépedények, a díszítőelemek, mint például a falvédők, a fali tányérok, a fából készült dagasztóteknők, az öntöttvas mozsarak, a gyékénytárgyak és sok egyéb bemutatása, ahogyan előszavában is írja, himnuszt zengenek múltunkról.

A könyvet a kishegyesi székhelyű Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete adta ki, a kiadvány a Grafoprodukt nyomdában készült.

M.K.

Forrás: www.magyarszo.rs/hu/4619/kultura/242846/Hogyan-%C3%A9ltek-el%C5%91deink-sz%C5%91ke-anna-hogyan-%C3%A9ltek-el%C5%91deink.htm