Bemutatták Szőke Anna legújabb néprajzi ihletésű kiadványát Kishegyesen

Szőke Anna néprajzkutató legújabb társadalomnéprajzi kiadványát mutatták be a szerző szülőfalujában, Kishegyesen. A pedagógia, a néprajz vés a gyermekfolklór sajátos ötvözete tárul az olvasó elé a könyvből. Egy olyan letűnt világ és olyan feledésbe merülő emberek közötti viszonyrendszer, ami a szerző bevallása szerint is mára már visszahozhatatlan.

Az 50-es évek sajátságos világát mutatja be a könyv

Az 50-es évek sajátságos világát mutatja be a könyv

Dr. Szőke Anna: A kártyavár összedőlt című legújabb könyvét mutatták be a kishegyesi könyvtár szervezésében a helyi közösség épületének a tetőterében. A könyv az: Egy tovatűnt gyermekkor emlékei alcímet viseli a Szőke Anna által megírt, Kishegyes társadalomnéprajzát bemutató kötetek sorában már az ötödik. A szerző a könyvben saját gyermekkorát megelevenítve mutatja be Kishegyes sajátos világát az 50-es évektől az 1963-ig terjedő időszakig. Dr. Szőke Anna saját bevallás szerint sokáig jegyzetelt és ezekből állt össze végül a könyv anyaga, mely egy sajátos ötvözete a pedagógiának, a néprajznak és a szociológiának. Szőke Anna egy sajátos, rá jellemző stílusban írta meg a gyermekkorát, ötvöződik benne a rá erősen jellemző pedagógiai szemlélet a gyermekfolklórral, ebből a sajátságos szemszögből nyújt a könyv betekintést az egykori kor szellemiségébe.

Lovas Ildikó író, kritikus, műfordító volt a szerző egyik vendége a könyvbemutatón, aki elmondta, a könyvben az a megragadó, hogy egy sajátos korrajz, miközben a szerző nem kioktat, hanem befogad, nem nevel, hanem kezet nyújt.

Vörös Julianna, a könyvtár igazgatónője is méltatta a megjelent művet, melyből Lőrinc Zsuzsanna, az Életjel – Csáth Géza Művészbarátok Körének előadója olvasott fel részleteket.

Szavalatával közreműködött még Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versmondó és Talpai Tea Zita diáklány.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gombás Szeléna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is.

A könyv megjelenését a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi helyi közösség is támogatta.

Tóth Péter


A Bemutatták Szőke Anna legújabb néprajzi ihletésű kiadványát Kishegyesen című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2016. december 19-én.