Beköltözött a néprajz a Topolyai Múzeumba

A Vajdaság MA hírportál írása a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok VII. konferenciájáról

Dr. Szőke Anna

Dr. Szőke Anna

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a Topolyai Múzeum szervezésében tartották meg szombaton a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok VII. konferenciáját.

A fellépőket, vendégeket, érdeklődőket először a kishegyesi Szajkó népdalkórus köszöntötte bácskai népdalokkal. Ezután Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa üdvözölte az egybegyűlteket, s elmondta, a konferencia programja igencsak sokszínű, az előadók változatos témákkal készültek.

Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere is köszöntötte a fiatal kutatókat, vendégeket, majd Topolya városról szólt néhány szót.

Dr. Tarnóczy Mariann, a MTA Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője olvasta fel Paládi Kovács Attila akadémikus köszöntő levelét, aki felhívta a fiatal kutatókat arra, hogy hasonló alázattal végezzék a néprajzkutatást, mint elődeik, mint Borús Rózsa, Harkai Imre és Tóth Ferenc topolyai néprajzkutatók tették.

Dr. Liszka József, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának igazgatója bevezetőjében elmondta, fontosak az ilyen konferenciák, hogy a fiatal kutatók találkozzanak, de fontos lenne más népek kultúráját is megismerni, s ezekre a konferenciákra szerb, szlovák, s egyéb külföldi kutatókat is meghívni.

A konferenciát dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke nyitotta meg, s kifejtette, a konferencia témái két nagy csoportra oszlanak, a vallási témákra és az identitást, hovatartozást boncolgató előadásokra. A vendégek közül külön köszöntötte Kontra Miklós budapesti nyelvészprofesszort, Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettest, Linka B. Gabriellát, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökét és az MNT tagját, Linka Miklóst, a kishegyesi önkormányzat kulturális és oktatási tanácsosát, Jung Károly néprajzkutatót, nyugalmazott egyetemi tanárt, dr. Juhász Ilona felvidéki néprajztudóst, valamint a szekcióelnököket, dr. Silling Istvánt, dr. Liszka Józsefet, dr. Glässer Norbertet, mgr. Beszédes Dévavári Valériát, dr. Raffai Juditot és Kónya Sándort.

Ezek után elhangzottak a plenáris előadások, majd pedig rövid szünet után a szekció-előadások is megkezdődtek.

A konferencia ideje alatt kiállítás nyílt a vajdasági néprajzkutatók legújabb kiadványaiból, a SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének kiadványaiból, valamint dr. Liszka József és dr. Juhász Ilona felvidéki néprajztudósok szóltak pár szót kutatási területeikről.

A konferencia után a topolyai Nyugati temetőben megkoszorúzzák Borús Rózsa, Harkai Imre és Tóth Ferenc topolyai néprajzkutatók sírját.

Penovác Sára


A Beköltözött a néprajz a Topolyai Múzeumba című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2013. szeptember 7-én.