A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán tartotta elnökségi ülését

A Vajdaság MA hírportál írása a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán tartott elnökségi üléséről

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán tartotta elnökségi ülésétA csókai Városi Könyvtárban tartotta elnökségi ülését szeptember 28-án a szabadkai székhelyű Kiss Lajos Néprajzi Társaság (KLNT) a következő összetételben: dr. Szőke Anna elnök, Tóthné dr. Glemba Klára, dr. Klamár Zoltán, Kónya Sándor és Vass Zoltán jegyzőkönyvvezető.

Az elnökség értékelte a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok szeptember 7-én, Topolyán megtartott konferenciáját. Ezzel kapcsolatban az elhangzott vélemények alapján megerősítették, hogy az elnökség nagyon színvonalas munkát végzett.

Határozat született a Társaság honlapjának frissítéséről, továbbá, hogy a Kiss Lajos Néprajzi Társaság javaslatot terjeszt a székelykevei helyi szervezetek felé egy emléktábla elhelyezéséről Szőcs Boldizsár mesemondó emlékére, Beszédes Valéria ajánlata alapján.

A téli konferencia megszervezésére a jövő év februárjában kerül sor Kishegyesen, a téma: a vajdasági magyarok népi emlékezete a világháború utáni korszakról, a lokális identitás és kultúra szerkezetváltozása. A szervezők számítanak a témában jártas, tapasztalt szakemberek, de a fiatal kutatók munkáira is. A felhívást hamarosan közzéteszik.

A jövő évi munkatervről csak érintőlegesen esett szó, de ezek közül a legfontosabbak egyike az őszi magyarkanizsai konferencia, amelynek tervezetét dr. Klamár Zoltán kidolgozta. A konferencia első részében dr. Papp Györgyre emlékezik a Társaság, második részében pedig Paládi-Kovács Attila akadémikus ötletére alapozva a kárpát-medencei magyar néprajzi kutatásszervezés összehangolásáról értekeznek a konferencia résztvevői. Ezúttal fölkért előadókra számítunk.

Hamarosan megjelenik a HÍD folyóirat néprajzi száma, amelynek első, ünnepi bemutatója Topolyán lesz.

Az elnökség a néprajz népszerűsítése terén új gyakorlatot is bevezet: a néprajz területéről megjelent könyveket rendezvény, akár kisebb tanácskozás keretében ismerteti, bemutatja. Az első ilyen könyvbemutató Jung Károly: Ikerkönyvek c. tanulmányköteteinek ismertetése lesz, amelyet szakmai beszélgetés követ.

És végezetül a KLNT jövőbeni munkálkodását illetően az elnökség nyomatékosította, hogy csakis a tudományosság talaján fogja folytatni munkáját, valamint szeretné, ha tevékenysége a Vajdaság minél több pontját érintené, ezért bevezetik a „vándorló elnökség” intézményét is, amelynek első helyszínét a csókai Művelődési és Oktatási Központ biztosította, illetve adott otthont az összejövetelnek.

Az elnökség nevében dr. Szőke Anna elnök asszony köszönetét fejezte ki Kormányos Lászlónak, a Központ igazgatójának körültekintő figyelmességéért és szíveslátásáért, majd leszögezte: eredményes, célravezető ülést tudhatnak magukénak.


A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Csókán tartotta elnökségi ülését című írás a Vajdaság Ma – Délvidéki hírportálon jelent meg 2013. szeptember 28-án.