A kisbíró

Kupuszinán bemutatták dr. Silling István új szociográfia- kötetét

Zsúfolásig megtelt a kupuszinai (bácskertesi) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület könyvtárterme, ahol vasárnap bemutatták dr. Silling István néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár A kisbíró- Kupuszina élete a hirdetések tükrében (1953–1955) című, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent kötetét. A néprajzi szociográfia jellegű könyvet dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Gondi Martina a VMMI igazgatója méltatta.
A Petőfi Sándor ME irodalmi csoportja nevében az egybegyűlteket Csíkos Éva köszöntötte.
Dr. Szőke Anna egyebek mellett elmondta, a közreadott hirdetések egy teljes gondolatfűzért indítanak el a falu sokoldalú anyagi és szellemi műveltségét illetően. A gyűjteménybe foglalt adatok egységében találjuk meg a kupuszinai emberek életmódjának fontos tényezőit. A hirdetések szövegeit a szerző betűhíven adta közre. A címadásról szólva elhangzott:
– A kisbírókról mindannyiunk fejében ott él a kép, hogy jólöltözött, egyenruha, hírt hozott a közösség számára. Kiemelkedő eseménynek számított, amikor a kisbíró dobolt: utcák kereszteződésében, a sarkokon dobolni kezdett. Személye mára feledésbe merült, de az általa kihirdetett szövegek kitűnően fejezik ki a falu életét, hű krónikásai ők a kupuszinai történelemnek – hallottuk Szőke Annától.
Gondi Martina elmondta, hogy a kötet tördelésszerkesztését Beszédes István végezte.
– Nagyon szimpatikusak azok a képek, amelyek az eredeti írásmódot megörökítve, beszkennelve őrzik a könyvben ezeket a hirdetéseket. Különleges információ, hogy anno milyen szép, gyöngybetűkkel voltak lejegyezve mindezek. Maga a helyesírás is sajátos, Kupuszinára jellemző – mondta ajánlásában az igazgatónő.
Silling István hangsúlyozta, fontos, hogy bemutassuk a falu múlt- és jelenkori értékeit, mert Kupuszina él és élni akar.
– Levéltáros koromban találtam meg ezeket a hirdetéseket. Az összegyűlt anyag sokáig a fiókban állt és kivárta sorát a megjelenéssel. Kiemelném, hogy a kötetben a vallásról is szó esik, mert bár ateista, istentagadó világ kezdődött a szóban forgó években, nem lehetett megkerülni a vallást, a vallási életet.
Egy példa: „Találkozó a Szent Jánosnál, a »létánia« után.” Abból a kupusziniak mindannyian tudják, délután fél négykor…vagy: „Halat biztosít karácsonyra a szövetkezet…” Nem tudták megkerülni, hogy az Ádám–Éva-i böjtöt ne tartsák be – hallottuk érdekességképp a szerzőtől, aki a délután végén dedikálta könyveit.
A bemutatót Dienes Ákos dobszólói tették még inkább témahűvé, továbbá Silling N. Mária festményeinek kiállítását tekinthette meg a nagyérdemű.

lmt

https://www.magyarszo.rs/hu/3662/kultura/182238/A-kisb%C3%ADr%C3%B3.htm